SZTE, TTIK, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék
SZTE, TTIK, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék
Tanszékvezető: Dr. Toldi József a biol. tud. doktora, egyetemi tanár
6726, Szeged ,Közép fasor 52., Tel.: +36 (62) 544-149, Fax: +36 (62) 544-291, email: mvaradi@bio.u-szeged.hu

   Telefonkönyv | ETR |                                                                                                                                                                                             English

TEVÉKENYSÉG

A József Attila Tudományegyetemen 1970-ben biológia-kémia szakos középiskolai tanári diplomát kaptam. A Művelődési Minisztérium által nyújtott két éves gyakornoki ösztöndíjjal kezdtem meg egyetemi pályafutásom a József Attila Tudományegyetemen Összehasonlító Élettani Tanszékén, ahol az óta is folyamatosan dolgozom. A tudományos fokozatok megszerzésével párhuzamos egyetemi oktatói előléptetések után, 1997-ben egyetemi tanári kinevezésben részesültem.

A tudományos érdeklődésem központjába kezdettől fogva az epileptiform tevékenység keletkezésének sejt, és hálózatszintű mechanizmusai állnak, melyeket elektrofiziológiai, farmakológiai és molekulárisbiológiai módszerekkel felnőtt és fejlődő patkányok agykérgén 4-aminopyridinnel indukált epilepszia fókuszban tanulmányoztunk. Többek között megállapítottuk, hogy bizonyos az idegsejtek az epilepsziássá váló agykéregben megváltoztatják a tüzelési mintázatukat.

Az utóbbi 6 évben végzett vizsgálatainkkal igazoltuk, hogy a gap junction mediálta sejt-kommunikáció általános blokkolása antikonvulziv hatású, míg a gap junction nyitása prokonvulzív hatású; valamint azt, hogy a fejlődő idegrendszer görcskészségének alakulása összefüggésbe hozható a különböző connexin altípusok mRNA szintjének jellegzetes alakulásával a fejlődés során.

Tudományos pályafutásom során több évet töltöttem külföldi laboratóriumokban.

Prof.Lynn Landmasser vezetésével (UCONN, Storrs és Case Western Reserve University, Cleveland) a 80-as évek elején bekapcsolódtam az idegrendszer embrionális fejlődésének tanulmányozásába.

Baranyi Attilával és C.D.Woody professzorral Los Angelesben (UCLA) a 90-es években az emlős agykéreg különböző típusú idegsejtjeinek a részletes elektrofiziológiai jellemzését végeztük el, és tanulmányoztuk a tanulás és emlékezés sejtszintű mechanizmusait éber macska agykérgén intracelluláris elvezetésben. Ezt a munkát egy ideig itthon is folytattuk.

Jelenleg lehetséges új antiepileptkum és/vagy antikonvulzáns laboratóriumi tesztelésén dolgozunk.