SAJTÓKÖZLEMÉNY

UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL MÁJRÁKBAN SZENVEDŐKNEK REMÉNYT ADÓ ALTERNATÍV TERÁPIA FEJLESZTÉSÉN DOLGOZIK EGY SZEGEDI KONZORCIUM

2012. július 09.

A Corporate Values Kft., az Avidin Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium 304 millió forint uniós támogatást nyert “Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 413 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból a hepatocelluláris karcinóma (májrák) alternatív terápiájának kifejlesztésén dolgozik a szegedi kutatócsoport.

A májrák a harmadik leggyakoribb rák, amely évente több mint 600000 ember halálát okozza világszerte. A májrák legfontosabb elősegítő tényezője a krónikus májgyulladás, amit elsősorban a hepatitis B és C vírusok (HBV és HCV) okoznak. A májrák előfordulása nő, mert a HCV fertőzés terjed. A gyulladás előrehaladásával a májrák kockázata nő. A krónikus gyulladás következtében kialakuló májzsugorodásban már 80%-ban alakul ki májrák is.

A májrák valójában két betegség egyben, rák és krónikus májgyulladás. A rák eredményes gyógyításához a gyulladást is kezelni kell. A probléma azonban az, hogy az előrehaladt májgyulladásnak ma még nincs hatékony terápiája. Nyilvánvaló, hogy olyan innovatív kezelésekre van szükség, amelyek a legrászorultabb, májzsugorodásban szenvedő betegeken is segítenek. Ma még csak a máj transzplantáció jelenthet ezeknek a betegeknek esélyt, ha marad idejük egy átültetésre alkalmas májat kivárni. A transzplantációra várók listája sajnos folyamatosan nő. A kétségbeejtő helyzetben élő donorok (rokonok) adnak májat, ami a donorok számára is jelentős kockázattal jár.

A konzorcium, a 90-es években Magyarországon elkezdett, de abbahagyott, forradalmian új terápia, az úgynevezett szuperinfekció továbbfejlesztésén dolgozik, amely ezeken a betegeken is segíthet. Az ötlet, hogy egy emberi betegséget nem okozó vírussal lehetne a vírusos májgyulladást gyógyítani, klinikai megfigyelésen alapul.
Jelen projekt keretében a konzorcium a gyógyszerfejlesztési és -engedélyeztetési folyamatok egyik mérföldkövének számító ún. preklinikai dosszié összeállításához szükséges legfontosabb kísérleteket és vizsgálatokat végzi el.

A beruházással a konzorcium 6 új munkahelyet hoz létre, amelyből 3-at fenn is tart.

A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.corporatevalues.hu oldalon olvashatnak.
Kapcsolat - Név: Simonyi Krisztina
Telefon/fax: +36 20 331 20 38
Email: simonyi.krisztina@corporatevalues.hu

Corporate Values Kft.
6726 Szeged, Alsó Kikötő sor 11.
Székhely: 1012 Budapest, Logodi utca 51.
Telefon: +36 (30) 416-8014,
+36 (1) 787-5947  
E-mail: info@corporatevalues.hu
Honlap: www.corporatevalues.hu