SAJTÓKÖZLEMÉNY

2014.11.26.


EGY SZEGEDI KONZORCIUM UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL BÍZTATÓ EREDMÉNYEKKEL FEJLESZTETTE A MÁJRÁK VÍRUSTERÁPIÁJÁT

A Corporate Values Kft., az Avidin Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta szegedi konzorcium a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán több mint 304 millió forintos támogatást elnyert projekt keretében a hepatocelluláris karcinóma (májrák) vírusterápiájának kifejlesztésében jelentős preklinikai eredményeket ért el, amelyek elérhető közelségbe hozzák a klinikai vizsgálatokat.
A harmadik leggyakoribb rák a máj karcinóma, amely évente több mint 600000 ember halálát okozza világszerte. A májrák legfontosabb elősegítő tényezője a krónikus májgyulladás, utóbbit főként a hepatitis B és C vírusok (HBV és HCV) okozzák. Elsősorban a HCV fertőzés terjedése miatt a májrákos betegek száma egyre nő. Minél hosszabb ideje áll fenn a májgyulladás, annál inkább nő a májrák kialakulásának kockázata, mert a hosszantartó májgyulladás során májzsugorodás alakul ki. Az előrehaladt hepatitises betegek 80%-ában keletkezik májrák.

A konzorcium a 90-es években Magyarországon klinikailag már kipróbált, de félbehagyott, forradalmian új szuperinfekciós terápia fejlesztését folytatta. Ez a kezelés ugyanis előrehaladt májrákos betegekben is alkalmazható, akiknél már kialakult a májzsugorodás. A szuperinfekciós terápia a természetben jól ismert vírusinterferenciát használja ki úgy, hogy egy emberre ártalmatlan vírussal gyógyítja a hepatitis B illetve C vírus okozta májgyulladást.

A projekt keretében sikerült bizonyítani, hogy a gyógyításra alkalmazandó IBD R903/78-as vírus nagy dózisban, hosszantartó adagolás mellett sem toxikus patkányokban. Továbbá, ez a vírus szájon át is felszívódik és a keletkező antitestek ellenére kimutatható az állatok belső szerveiben. Ezekkel az eredményekkel a konzorcium nagy lépést tett előre a gyógyszerfejlesztési és engedélyeztetési folyamatok mérföldkövének számító úgynevezett preklinikai dosszié összeállításához.

A beruházással a konzorcium 6 új munkahelyet hozott létre, amelyből 3-at fenn is tart.

A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.corporatevalues.hu oldalon olvashatnak.

Kapcsolat:
Név/cím: Németh Gergely
Telefon/fax: +36 1 787 59 47
Email: info@corporatevalues.hu