A nagyagy és a középagy eltávolításának következményei békán

Uretánnal vagy éterrel a békát narkotizáljuk, majd békapadon a hasára fektetve a négy lábánál fogva kikötjük. A műtétet operációs mikroszkóp segítségével végezzük. Az orrnyílások felett a bőrt átvágjuk, és a metszést mindkét irányban a dobhártyáig meghosszabbítjuk. Az így készített bőrlebenyt hátrahajtjuk. A feltárásnak megfelelően a koponyatetőt olló vagy finom csontcsípő segítségével eltávolítjuk. A beavatkozás közben vigyázzunk arra, hogy az agyvelőt meg ne sértsük.

A nagyagyvelő eltávolítása

A feltárt területen elöl a bulbus olfactoriusokat látjuk, majd hátrább a két nagyagyi féltekét, a köztiagyat, a középagyat és hátul a nyúltvelőt. Szikével vágjuk át az agyvelőt közvetlenül a féltekék mögött. Távolítsuk el a frontális metszési sík előtti agyrészeket. A bőrlebenyt visszahajtjuk, és néhány öltéssel eredeti helyzetében rögzítjük.

A nagyagyi féltekék, a közti- és középagy együttes eltávolítása.

Egy másik békán végezzünk hasonló műtétet úgy, hogy az átmetszés síkja a középagy és a nyúltvelő közé essék (a nyúltvelő elülső határánál). Óvatosan emeljük ki a koponyaüregből az agyvelő elülső, átmetszett részeit. Varrjuk vissza a bőrlebenyt. Operáljunk meg egy harmadik békát is úgy, hogy először a féltekéket távolítsuk el, majd a nyúltvelő elülső síkjánál csak féloldali bemetszést végezzünk. Ily módon távolítsuk el az egyik oldali közti- és középagyat is.

Az operált békákat tegyük nedves vattát tartalmazó edénybe. A vizsgálatokat a narkózis és a műtét okozta sokk után, 12-24 óra múlva végezzük.

Megfigyelések: A nagyagyirtott béka testtartása normális, reflexei élénkek, de spontán mozgásai nincsenek, testhelyzetét nem változtatja meg. Azonban, ha a hátára fordítjuk, azonnal visszafordul. Ha a lábát erősen megcsípjük, akkor elhárító mozdulatokat végez, mászik, sőt elugrik. Vízbe téve jól úszik, bár az úszó mozgások nem tökéletesen összerendezettek (vesd össze: Menekülési reflex sértetlen békán).

A nyúltvelő elülső síkjánál végzett átmetszést követően a béka normális guggoló testtartása is megszűnik: ernyedt izmokkal a hasán fekszik. Ha a hátára fordítjuk, úgy marad, nem fordul vissza. Ha a békát visszafordítjuk a hasára, és lábát erősen megcsípjük, azt visszahúzza, illetve menekülni igyekszik.

A csak egyik oldali közti-és középagy eltávolítása után (harmadik műtét) a béka feje és törzse a beavatkozásnak megfelelő oldalon tónustalanná válik, s ezért fej- és testtartása féloldalas. Mászás vagy úszás közben mozgása nem egyenes irányú, hanem körben halad.

Szecsenov-féle reflexgátlás

Ezzel a kísérlettel Szecsenov, Pavlov előfutára felfedezte a gátlás jelenségét. Kimutatta, hogy az agyvelő ingerlésével a gerincvelői működések gátolhatók.

A nagyagyirtott békán (a műtét leírását lásd fentebb) határozzuk meg a reflexidőt a korábban megadottak szerint. Néhány percnyi várakozás után helyezzünk NaCl kristályokat a metszéslapra, és ismét mérjük meg a reflexidőt. A NaCl kristályok felhelyezését követően a reflexidő jelentősen megnyúlik. Ha a kristályokat eltávolítjuk és a metszéslapot béka-Ringer oldattal lemossuk, a reflexidő visszatér az eredeti értékre.