Átalakítók, erősítők

Az átalakítók (transducerek) nem elektromos mennyiséget - arányosan- elektromos mennyiséggé alakítanak át. Ilyen átalakító az erőmérő és nyomásmérő.

Az erősítők a rendkívül kis feszültségű bioelektromos potenciálok amplitúdóját növelik meg oly mértékben, hogy azok a későbbi feldolgozásra, regisztrálásra alkalmasak legyenek. Fő jellemzőjük az erősítés nagysága, amely több ezerszeres is lehet. Külön említést kell tenni az úgynevezett differencia erősítőről, amelyek a két bemeneti pontjuk közötti különböző fázisú jeleket erősítik. Az azonos fázisú jeleket (pl. az elektromos hálózatból származó 50 Hz-es váltakozó feszültséget), melyek az esetek többségében zavaróak, igen nagy mértékben elnyomják. Az erősítők tartalmazhatnak még elektronikus szűrő áramköröket, melyek segítségével eltávolíthatjuk azokat a frekvenciákat, amelyek nem tartoznak a biológiai jel frekvencia tartományába.

A szűrő lehet:

aluláteresztő

felüláteresztő

sávszűrő

Az aluláteresztő a beállított frekvencia feletti jelek amplitúdóját csökkenti. A felüláteresztő kiszűri az egyenfeszültséget és a beállított frekvencia alatti jelek amplitúdóját csökkenti. A sávszűrő egy bizonyos szűk frekvenciasáv amplitúdóját csökkenti. (Pl. az elektromos hálózat 50 Hz-es zavaró jelét.) A gyakorlaton használt erősítők is ilyen típusúak.