A vizsgálatot tompa végű, adott hőmérsékletűre (5-10 oC, illetve 50-55 oC) beállított fémpálcákkal végezzük. (Pontosabb mérésekhez speciális, vízzel átáramoltatott thermódokat kell használni). A pálcákat a vizsgálandó személy bőréhez (kijelölt területen) többszörösen hozzáérintjük, majd a meleg- és hidegpontokat megjelöljük. Többször elvégezve a kísérletet, átlagszámítást is végzünk. A vizsgálati eredményekből megállapítható, hogy a bőr 1 cm2-nyi területén átlagosan 15 (6-24) hidegpont, míg csupán 1,5 (0-3) melegpont található. A hidegpontok a bőrben felületesebben helyezkednek el, mint a melegpontok. Ezt az is bizonyítja, hogy a hideg ingert azonnal, míg a meleg ingert kis késéssel érzékeljük. Hidegpont nélküli helyeken a forró tárgyak csak meleg- és fájdalomérzést okoznak, míg melegpont nélküli bőrfelületeken pedig hideg- és fájdalomérzést keltenek.