7. fejezet - Támasztószövetek

Tartalom

7.1. Porcszövet
7.1.1. Hialinporc
7.1.2. Rugalmas porc
7.1.3. Rostos porc
7.2. Csontszövet
7.3. Számonkérés az 7. fejezetből
7.3.1. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? Röviden definiálja!

7.1. Porcszövet

A porcszövet avaszkularizált szövet, amely chondrocitákból, chondroblastokból és az általuk termelt nagymennyiségű extracelluláris mátrixból épül fel. A mátrixban lévő glikozaminoglikán lehetővé teszi, hogy a környező kötőszövetekben lévő vérerekből a tápanyagok a chondrocitákba diffundáljanak. A nagymennyiségű hialuronsav az izületekre ható mechanikai terhelés csökkentésében fontos.

Az extracelluláris matrix összetétele alapján a porcszövetnek három alaptípusa van. A hialinporcban homogén, amorf extracelluláris mátrixot, az elasztikus vagy rugalmas porcban sok rugalmas rostot és rugalmas lemezkéket, míg a rostos porc mátrixában I-es típusú kollagén rostkötegeket találunk.

7.1.1. Hialinporc

A hialin porc extracelluláris mátrixa üvegszerűen áttetsző, innen kapta a nevét, a görög hyalosz (üvegszerű) szóból. Az extracelluláris mátrixban üres terek, lakúnák találhatók. Ezekben vannak a chondrociták. A mátrix két fő komponense a II-es típusú kollagén és az alapállomány. Az alapállomány háromféle glükózaminoglikánból épül fel: hialuronsavból, kondroitin-szulfátból és keratán-szulfátból.

A többi kötőszövethez hasonlóan a porcalapállomány is erősen hidratált, de az egyes komponensek hidratáltsági foka a funkció során változik. Az izületi porcok teherbíró képességének szabályozásában a hialuronsav reverzibilis vízmegkötő képességének meghatározó szerepe van. Az alapállomány molekulái szulfát csoportokat kötnek, ezért az alapállomány bázikus festékekkel jól festődik. A festődés intenzitásából a szulfatált proteoglikánok koncentrációjára lehet következtetni. A legnagyobb koncentrációban a lakúnák körül találhatók ezek az anyagok. A lakúnákat gyűrűszerűen körülvevő, erősen festődő részt kapszulának hívják.

A sejtek közvetlen közelében lévő erősen festődő terület az ún. territoriális mátrix, míg a sejtektől távolabbi gyengén festődő területek az interterritoriális mátrixot alkotják. A mátrix termelésben aktív chondroblastok nagyon erős bazofiliát mutatnak.

A hialinporcot tömött rostos kötőszövetből álló perichondrium veszi körül, ami amellett, hogy védi a porcot, az újonnan képződő porcsejteknek is forrása. Az aktívan növekedő porcban a perichondriumnak van egy külső rostos rétege és egy belső sejtes rétege, ahonnan az új porcsejtek származnak.

Fénymikroszkópos felvétel macska légcsövéről készült metszetről. (fekete vonal-hialinporc, fehér vonal-többmagsoros csillós hengerhám) 400x

Fénymikroszkópos felvétel macska légcsövéről készült metszetről. (fekete keret-chondron, fekete nyíl-porchártya, fehér nyíl-chondrocyta) 630x

7.1.2. Rugalmas porc

A rugalmas porcban a hialinporcban látott extracelluláris mátrix komponensek mellett sok rugalmas rost és összefüggő rugalmas lemezek is találhatók. A rugalmas porcot is perichondrium veszi körül.

Fénymikroszkópos felvétel hörcsög fülkagylójából készült metszetről. (fehér vonal-rugalmas porc, fekete nyíl-faggyúmirigy, fehér nyíl-melanocyta, sárga nyíl-kivezetőcső, piros nyíl-többrétegű elszarusodó laphám) 200x

Fénymikroszkópos felvétel hörcsög fülkagylójából készült metszetről. (fekete vonal-rugalmas porc, fekete nyíl-faggyúmirigy, fehér nyíl-melanocyta, fehér vonal-többrétegű elszarusodó laphám) 400x

Fénymikroszkópos felvétel hörcsög fülkagylójából készült metszetről. (fekete nyíl-chondron, fehér nyíl-porchártya, piros nyíl-chondrocyta, zöld nyíl-territoriális mátrix, sárga nyíl-interterritoriális mátrix) 400x

7.1.3. Rostos porc

A rostos porc felépítése nagyon hasonlít a tömött rostos kötőszövetéhez. A kollagén rostok között erős bazofil festődést mutató kerek sejtekből álló sejtcsoportok figyelhetők meg, amelyeket kapszuláris mátrix vesz körül..

Fénymikroszkópos felvétel nyúl porckorongjáról készült metszetről. (fehér nyíl-porcsejt) 1000x