6.4. Zsírszövet

A zsírszövet a kötőszöveteknek egy speciális formája, amely nagymennyiségű zsírsejtet tartalmaz és nagyon erősen vaszkularizált. A zsírszövetnek két típusa van, a fehér és a barna zsírszövet.

6.4.1. Fehér zsírszövet

A fehérzsírszövet emlősök, s így az ember bőr alatti kötőszöveteiben található. Nemtől függően a test különböző részein koncentrálódik. A fehérzsírszövetre az ún. unilokuláris zsírsejtek jellemzőek. Ezekben a sejtekben az egész citoplazmát egy nagy zsírcsepp tölti ki, a sejtmag és a különböző sejtorganellumok egy ponton koncentrálódnak, így a sejtnek pecsétgyűrűhöz hasonló alakja lesz.

Fénymikroszkópos felvétel macska nyelvéből készült metszetről. (fekete nyíl-harántcsíkolt izom, fehér nyíl-vérér, piros nyíl-zsírsejtek) 200x

Fénymikroszkópos felvétel macska nyelvéből készült metszetről. (fekete nyíl-adipocyta sejtmagja, fehér nyíl-unilokuláris zsírsejt, zöld nyíl-harántcsíkolt izom) 1000x

6.4.2. Barna zsírszövet

A barna zsírszövet, ami emberben csak magzati korban van jelen nagyobb mennyiségben, ún. multilokuláris zsírsejteket tartalmaz, a kisebb méretű zsírcseppek egyenletesen oszlanak el a citoplazmában. A barna zsírszövetnek fontos szerepe van a hőszabályozásban, ez az oka annak, hogy téli álmot alvó emlős állatokban nagy mennyiségben van.